Octombrie - Luna sănătății mintale
top of page

Octombrie - Luna sănătății mintale

‘’ Când vorbim despre sănătatea mintală, acțiunile mici dar de impact fac diferența’’


Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea noastră generală, având un impact direct asupra felului în care ne simțim, gândim și acționăm în fiecare zi. Luna octombrie este dedicată conștientizării și promovării sănătății mintale, oferind o ocazie specială pentru a discuta, înțelege și reduce stigmatul asociat cu problemele de sănătate mintală. Acum, ca luna Octombrie se apropie de final, este momentul să aplicăm informațiile pe care le-am intâlnit toată luna pe această temă și bineînțeles să căutăm modalități prin care să ne fortificăm reziliența și bunăstarea emoțională.


Iată câteva sfaturi utile care îți pot fi de folos


Grija față de sine:


Este important să îți dedici timp ție, în mod conștient. Poți începe cu minim 10 minute în fiecare zi, care pot cuprinde:

- o rutină de auto-îngrijire cu produse care îți conferă o stare de bine, de care să te bucuri fără grabă (o cremă, un parfum)

- să te plimbi pe jos în timp ce îți concentrezi atenția pe respirație

- să asculți muzica preferată în timp ce simți linia melodică sau cuvintele

- să practici respirația conștientă; să închizi ochii și să folosești respirația abdominală pentru câteva minute

- să stabilești o rutină dimineața sau seara, care îți creează confort și relaxare

Ex: dimineața în timp ce bei cafeaua să asculți un audiobook sau un podcast ( sau 10 min din el)


La finalul zilei răspunde la întrebarea:Ce am făcut astăzi pentru mine?


Adesea grija față de sine este înțeleasă greșit. Este confundată cu egoismul sau orgoliul din cauza faptului că noi încă nu avem implementat în cultura noastră prioritizarea și respectarea propriilor nevoi.


Practică acceptarea


Fiecare persoană este diferită și are dreptate din punctul ei de vedere

Ai dreptul să fii cum vrei, să te exprimi și să-ți respecți nevoile atâta timp cât nu intervii asupra libertății celuilalt

Neacceptând diferențele individuale în timp poate duce la frustrare

Acceptarea diferențelor individuale nu înseamnă că renunți la principiile tale, înseamnă că respecți dreptul unei alte persoane de a fi așa cum alte persoane ți-l respectă ție.


Conștientizează lucrurile bune care ți se întâmplă:


Există zile bune și zile dificile în viața fiecăruia dintre noi. Să te concentrezi doar pe lucrurile negative înseamnă să-ți trăiești viața fără să îți oferi șansa de a te bucura de ea. Să te concentrezi pe lucrurile bune care ți se întâmplă reprezintă o alegere. Alege ca viața ta să fie bună, așa cum este ea!


Comunică și susține

Societatea evită să discute despre problemele emoționale sau de natură psihologică. De asemenea comunicarea emoțiilor este asociată adesea cu slăbiciune. Comunică despre modul în care te simți si cum privești anumite situații. De asemenea încurajează-i și pe cei din jurul tău să comunice și ascultă-i fără să critici stările și trăirile lor


Mă aleg pe mine respectându-mă și acceptând faptul că ceilalți sunt diferiți.


Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea noastră generală, având un impact direct asupra felului în care ne simțim, gândim și acționăm în fiecare zi. Luna octombrie este dedicată conștientizării și promovării sănătății mentale, oferind o ocazie specială pentru a discuta, înțelege și reduce stigmatul asociat cu problemele de sănătate mintală. Este momentul să ne unim și să arătăm sprijin pentru toți cei care se confruntă cu provocări în această zonă și să căutăm modalități prin care să ne fortificăm reziliența și bunăstarea emoțională.

46 afișări0 comentarii
bottom of page